Sport fysiotherapie

Voor wie is sportfysiotherapie?

Sportfysiotherapie is in eerste instantie bedoeld voor mensen die een blessure hebben opgelopen en zo snel mogelijk hun sportbeoefening willen hervatten. Sportfysiotherapie is ook geschikt voor klachten buiten het sporten. De sportfysiotherapeut heeft extra cursussen of opleidingen gevolgd op het gebied van training van het lichaam. Deze trainingsprincipes zijn op elk niveau toe te passen, voor het verbeteren van het dagelijks functioneren na een doorgemaakte ziekte tot het herstellen van een blessure met terugkeer naar topsport.

De trainingsprincipes vanuit sportfysiotherapie kunnen ook worden toegepast in de revalidatie na een ziekhuisopname. Voor de revalidatie vanuit een IC opname hebben we ook nog aanvullende cursussen gevolgd. De combinatie van de opleiding maakt dat we u kunnen revalideren vanaf het niveau na ziekenhuisopname tot aan het gewenste niveau.

Snel hulp bij uw klachten?

De behandeling

Naar aanleiding van een gesprek en lichamelijk onderzoek wordt bepaald wat de mogelijke oorzaak is van de klacht. Naast het standaard onderzoek wordt er binnen de sportfysiotherapie specifieker gekeken naar de eisen van de sport. Wat wordt er binnen uw sport verwacht op het gebied van uithoudingsvermogen, mobiliteit, kracht, snelheid en sport-specifieke eigenschappen? Uiteraard kijken we ook hoe het aangedane weefsel wordt belast binnen deze sport. Na het onderzoek maken we een behandelprogramma op maat.

Training

Door het volgen van speciale trainingsprogramma’s en protocollen wordt de belastbaarheid van het aangedane weefsel vergroot. Naarmate de revalidatie vordert, gaat de training zich steeds meer richten op de specifieke eigenschappen van de sport.

Binnen de trainingen maken wij gebruik van de zogeheten vrije gewichten. Door het trainen met halters en halterstangen wordt er namelijk meer stabiliteit en coördinatie gevraagd dan tijdens het trainen op fitnessapparatuur. Daarnaast wordt stabiliteit van de romp gevraagd. Dit komt overeen met het bewegen tijdens de sport, maar ook tijdens het bewegen in het dagelijks leven. Bij instabiliteit van de romp verlopen activiteiten, zoals het werpen van een bal minder goed. Een ander belangrijk voordeel van het werken met vrije gewichten is de enorme hoeveelheid te beoefenen variaties. Zo kunnen wij, afhankelijk van uw mogelijkheden, het bewegingsverloop, uw uitganshouding en de uitvoering daarvan aanpassen, zodat deze overeenkomen met de doelstellingen van de revalidatie.

maak een afspraak

Heeft u lichamelijke klachten die u belemmeren in uw activiteiten? Maak nu een afspraak bij Jager van der Kamp Fysiotherapie! Tijdens de intake en eerste behandeling brengen we in kaart wat de oorzaak van uw klachten is, om tot een goed behandelplan te komen.