Hoofdpijn

Onderzoeken tonen aan dat patiënten met hoofdpijn en migraine niet één, maar soms twee, drie of zelfs vier diagnoses hebben gekregen. Daardoor heerst hier veel verwarring over. Het is een indicatie dat de huidige manier van kijken naar hoofdpijn en migraine niet werkt.

Hoofdpijn is verdeeld in twee typen: migraine (met en zonder aura en talrijke varianten) en hoofdpijn van het spanning-type.

Snel hulp bij uw hoofdpijnklachten?

Oorzaak

Onderzoek toont aan dat migraine en spanning-type hoofdpijn een gemeenschappelijke oorzaak heeft, namelijk een lichtgevoelige hersenstam. De hersenstam filtert informatie die op weg is naar de hersenen. Als de hersenstam lichtgevoelig is, wordt de informatie onder een vergrootglas gelegd. De hersenen interpreteren deze informatie als een bedreiging. Als reactie van de hersenen ontstaat er hoofdpijn.

Het blijkt dat triptanen (medicatie voor migraine) migraine stopt. Ook zijn er studies die laten zien dat de ‘triptanen’ ook effectief zijn in het verlichten van spanning-type hoofdpijn.

Diagnose

Misschien is een diagnose niet heel belangrijk. Een diagnose is namelijk gebaseerd op de symptomen, maar vertellen ons niets over de oorzaak. Gezien het feit dat spanning-type hoofdpijn en migraine afkomstig zijn van een vergelijkbare aandoening, is het krachtiger de sensibilisering van de hersenstam te identificeren en te elimineren. De triptanen zorgen alleen voor een tijdelijke verlichting.

maak een afspraak

Heeft u lichamelijke klachten die u belemmeren in uw activiteiten? Maak nu een afspraak bij Jager van der Kamp Fysiotherapie! Tijdens de intake en eerste behandeling brengen we in kaart wat de oorzaak van uw klachten is, om tot een goed behandelplan te komen.