Manuele therapie

Manuele therapie wordt toegepast bij lichamelijke klachten waarbij een verminderde beweeglijkheid het gevolg is. Bijvoorbeeld vanuit het gewricht, zenuwstelsel of bindweefselstructuren.

Snel hulp bij uw klachten?

Het gewricht

Een bewegingsstoornis van een gewricht ontstaat door een veranderde gewrichtsfunctie. Deze veranderde gewrichtsfunctie kan van invloed zijn op het desbetreffende gewricht, maar ook op andere gewrichten en daardoor op het hele functioneren van het lichaam. Iedereen heeft zijn eigen beweeglijkheid en bewegingsvoorkeuren. Als fysiotherapeut kunnen wij deze bewegingsvoorkeuren en individuele verschillen waarnemen om zo een diagnose te stellen en behandelplan te maken.

Het zenuwstelsel

Tijdens het bewegen verplaatst je zenuwstelsel zich ten opzichte van de omgeving. De beweeglijkheid van het zenuwstelsel wordt ook wel neurodynamica genoemd.  Mocht deze beweeglijkheid afgenomen zijn, kan hier door middel van neurodynamische technieken verbetering in aangebracht worden. Ook kan er een probleem liggen in de aansturing van het zenuwstelsel naar de spieren. Te veel of te weinig inspanning in uw spieren kan leiden tot een andere beweeglijkheid van het lichaam. Door middel van verschillende testen wordt de functionaliteit van de spieren vastgesteld. Het doel is om de balans tussen verschillende spieren met speciale oefeningen te herstellen. Deze behandeling valt onder de Neurokinetic Therapy.

Om u te kunnen behandelen middels actieve revalidatie moeten een aantal randvoorwaarden goed zijn. Zo moet er een wenselijke gewrichtsmobiliteit aanwezig zijn. Het kan dus noodzakelijk zijn om eerst manuele therapie te ondergaan om voor de juiste mobiliteit te zorgen. Daarna kunnen we verder met de behandelingen die vallen onder actieve revalidatie.

Bindweefsel structuren

Bindweefsel zit overal in ons lichaam. Met Neurokintec Therapy wordt niet alleen naar de spieren gekeken, maar ook naar pezen en ligamenten, die een grote invloed op je bewegingspatroon kunnen hebben. Dat geldt ook voor (oude) littekens, die kunnen een verstoring geven en klachten veroorzaken.

Fascie is een bijzonder bindweefsel dat een vlies vormt rond uw spieren, botten, gewrichten en lichaamsholtes. Het geeft ondersteuning en bescherming aan de lichaamsdelen en structuur aan het lichaam. Vanuit de Fascial Distorsion Model kan gekeken worden naar problemen in deze structuur.

Gemiddeld zijn er tussen de 4 tot 8 behandelingen manuele therapie noodzakelijk om bewegingsbeperkingen te verminderen of op te lossen. Het kan noodzakelijk zijn om na de manuele therapiesessies nog fysiotherapie te volgen in de vorm van functionele trainingen.

maak een afspraak

Heeft u lichamelijke klachten die u belemmeren in uw activiteiten? Maak nu een afspraak bij Jager van der Kamp Fysiotherapie! Tijdens de intake en eerste behandeling brengen we in kaart wat de oorzaak van uw klachten is, om tot een goed behandelplan te komen.