Dry Needling: Verlichting vinden door de kracht van naalden

Heb je ooit last gehad van aanhoudende spierpijn, knopen in je spieren, of zelfs chronische pijn die maar niet weg lijkt te gaan? Als dat zo is, ben je niet alleen. Veel mensen over de hele wereld worstelen met deze problemen, en soms lijkt het alsof niets echt helpt. Gelukkig is er een innovatieve vorm van fysiotherapie die veel mensen verlichting heeft geboden: dry needling.

Wat is Dry Needling?

Dry needling is een gespecialiseerde vorm van fysiotherapie die gericht is op het behandelen van spiergerelateerde pijn en disfunctie. In tegenstelling tot traditionele acupunctuur, waarbij naalden worden gebruikt om energiebanen te stimuleren, richt dry needling zich specifiek op het deactiveren van zogenaamde “triggerpoints” of spierknopen. Deze triggerpoints zijn kleine, pijnlijke verhardingen in de spieren die spanning, pijn en verminderde flexibiliteit kunnen veroorzaken.

Hoe werkt het?

Bij dry needling zal een opgeleide fysiotherapeut een dunne naald in de triggerpoint inbrengen. Dit veroorzaakt een reflexmatige ontspanning van de spier, wat onmiddellijk verlichting kan bieden. De naald kan ook helpen de doorbloeding te verbeteren en de spier te herstellen.

Het woord “dry” verwijst naar het feit dat er geen vloeistof of medicatie wordt geïnjecteerd, in tegenstelling tot bijvoorbeeld een injectie met corticosteroïden.

Voor wie is Dry Needling geschikt?

Het kan worden gebruikt om een verscheidenheid aan aandoeningen en pijnklachten te behandelen. Het wordt vaak ingezet bij mensen met:

  1. Spierpijn en spanning: Voor mensen met gespannen nek- en schouderspieren, rugpijn, en andere vormen van spierpijn kan het verlichting bieden.
  2. Sportblessures: Sporters met chronische blessures of spierknopen kunnen ervan profiteren om zo de spierfunctie te herstellen.
  3. Chronische pijn: Mensen met langdurige aandoeningen kunnen er baat hebben als onderdeel van hun pijnbeheersing.
  4. Hoofdpijn en migraine: Sommige vormen van hoofdpijn worden veroorzaakt door spierspanning in de nek en schouders, en dry needling kan hierbij helpen.
  5. Andere aandoeningen: het kan ook effectief zijn bij het behandelen van problemen aan de elleboog, heup, schouder en andere gewrichtsklachten.

Belangrijke overwegingen

Het is belangrijk op te merken dat deze techniek niet voor iedereen geschikt is. Het is cruciaal om een ervaren fysiotherapeut te raadplegen die gespecialiseerd is. Zij kunnen bepalen of het geschikt is voor jouw specifieke situatie.

Bovendien kunnen er na de behandeling bijwerkingen optreden, zoals tijdelijke spierpijn of blauwe plekken op de injectieplaatsen. Deze bijwerkingen zijn meestal mild en verdwijnen snel.

Conclusie

Dry needling fysiotherapie is een krachtige techniek die verlichting kan bieden aan mensen met chronische spierpijn, knopen en andere spiergerelateerde problemen. Het kan een waardevolle aanvulling zijn op traditionele fysiotherapie en pijnmanagementbehandelingen. Als je worstelt met aanhoudende pijn, overweeg dan om een gesprek te hebben met een ervaren dry needling fysiotherapeut om te zien of deze behandeling voor jou geschikt is. Het kan de sleutel zijn tot het herwinnen van je mobiliteit en comfort.

Heb je na het lezen van deze blog vragen of herken je je bepaalde dingen, maar heb je extra hulp hierbij nodig? Neemt dan gerust contact met ons op of kom langs op een van onze locaties.

Dry needling Nijmegen en Wijchen

Dry needling wordt binnen de praktijk van Fysiotherapie Jager van der Kamp uitgevoerd op de locaties Wijchen en Nijmegen (Kerkenbos en centrum).

dryneedling nijmegen wijchen fysio

CONTACT

ADRESSEN

Kerkenbos 1077 | 6546 BB Nijmegen
Navigeer >

Gerard Noodtstraat 119 | 6511 ST Nijmegen
Navigeer >

Campuslaan 14 | 6602 HX Wijchen
Navigeer >

INLOOPSPREEKUUR

Kerkenbos 1077 | 6546 BB Nijmegen
Dinsdag 18:00 – 19:00

Gerard Noodtstraat 119 | 6511 ST Nijmegen
Donderdag 18:00 – 19:00

grote fysiotherapiepraktijk Nijmegen Wijchen

maak een afspraak

Heeft u lichamelijke klachten die u belemmeren in uw activiteiten? Maak nu een afspraak bij Jager van der Kamp Fysiotherapie! Tijdens de intake en eerste behandeling brengen we in kaart wat de oorzaak van uw klachten is, om tot een goed behandelplan te komen.