Wat is Dry Needling

Dry Needling is een behandelmethode waarbij spierknopen, zogenaamde triggerpoints, aangeprikt worden met behulp van een acupunctuur naald. Met Dry Needling wordt de spierspanning behandeld in tegenstelling tot acupunctuur waarbij gebruik gemaakt wordt van energiebanen. Door het verminderen van de spierspanning kan de mobiliteit van een gewricht verbeteren, kracht toename ontstaan maar vooral pijn vermindering. Vanuit onze praktijken te Nijmegen op Kerkenbos en in het centrum en vanuit onze locatie in het Arcus gebouw te Wijchen bieden we deze behandeling. Hieronder staat meer informatie en uitleg over Dry Needling.

Wat is een triggerpoint

Een triggerpoint/spierknoop  is een lokale verkramping in een spier die te lokaliseren is door drukpijn en strengvorming. Deze triggerpoint kan “pijn op afstand” veroorzaken.

Bijvoorbeeld:

Spierknopen in de bilspier kan “pijn of afstand” geven aan de buitenzijde van het bovenbeen, knie en/of onderbeen. Deze pijn wordt soms nog wel eens vergeleken met hernia klachten. Er kan dus echter sprake zijn van spierspanning in de bilspier.

Hoe kunnen triggerpoints ontstaan

Bijvoorbeeld:

Bij welke klachten kan Dry Needling helpen

Dry Needling kan in theorie bij alle klachten toegepast worden waarbij er sprake is van verhoogde spierspanning / spierknopen. De meest voorkomende klachten waarbij Dry Needling goed kan helpen zijn:

Hoe voelt Dry Needling

Dry Needling in een gezonde spier wordt normaliter niet eens gevoeld, aangezien de naald minimaal is. Om de triggerpoints te lokaliseren wordt er eerst met de vingers gevoeld op de aangedane spier en word er gezocht naar stekende pijn. Op de locatie waar men de pijn aangeeft zal de therapeut de Dry Needling toe gaan passen.
Als we met Dry Needling in de buurt komen van een triggerpoint kan de spier zwaar en zeurend aanvoelen. Op het moment dat de triggerpoint geraakt wordt ontstaat er een korte kramp in de spier. Afhankelijk van de ernst en duur van de klacht kunnen er één of meerdere triggerpoint aanwezig zijn. Het kan zijn dat de therapeut op een aantal plekken Dry Needling toe wil passen. Dit is afhankelijk of de pijn na Dry Needling nog stekend aanvoelt. Of dat de pijn verminderd is en beurs aan voelt in plaats van stekend.

Na de behandeling

Na de behandeling moet de drukpijn niet meer stekend maar juist beurs zijn. Daarnaast moet de mobiliteit van het gewricht toegenomen zijn en de spierspanning voelbaar afgenomen is. Het beurse gevoel duurt meestal maximaal 24 uur maar in de meeste gevallen dezelfde dag nog verdwenen. Na de behandeling is bewegen juist goed en het rekken van de spier belangrijk. Ga geen zware training doen of hele dag stil zitten.